top of page
Yazarın fotoğrafıKolay İthalat

Brexit sonrası Türkiye gümrük vergilerindeki değişikliklerden nasıl etkilenecek?

Güncelleme tarihi: 5 Mar 2020

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından gerçekleştirilen “Özel Sektör için Ürün Bazlı Brexit Rehberi” başlıklı projenin tanıtım toplantısı 7 Şubat 2020 Cuma günü TEPAV Binası’nda gerçekleşti.



TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu açılış konuşmasında, Türkiye için İngiltere ile ekonomik, ticari ve politik ilişkilerin her zaman çok önemli olduğunu, İngiltere'deki tüm hükümetlerin, Türkiye'nin AB üyelik sürecine de destek sağladığını belirtti. Türkiye'nin Brexit sonrasında, ticaretten en fazla negatif etkilenecek ülkeler arasında yer aldığına dair analizler olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Rakibimiz olan özellikle Uzakdoğu’daki ülkelere karşı AB Gümrük Birliği avantajımız sona erecek. Artık bu ülkelerle aynı gümrük vergisine tabi olacağız. Yani bizim maliyetimiz artarken, onlarınki düşecek. Bu nedenle de Brexit'ten en çok kazançlı çıkacak ilk iki ülke, ABD ve Çin olacak." diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, Brexit'in, Türkiye'yi hem iktisadi, hem de siyasi olarak etkileyeceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Arzumuz İngiltere ile en kısa sürede ayrı bir STA yapılmasıdır. STA, İngiltere'nin de yararına olacaktır. Zira İngiltere'den yaptığımız 8 milyar dolarlık ithalatın yarısı, Brexit sonrasında ilave gümrük vergisine tabi olacak. Yani İngiltere'nin de yaklaşık 4 milyar dolarlık ihracatı bundan zarar görecek. Özetle toplamda, Brexit sonrasında ikili ticaretimizin yüzde 70'i, yaklaşık 14 milyar dolar, olumsuz etkilenecek." Tüm bu süreçlerin değerlendirilmesi ve geleceğe yönelik hazırlık yapmak üzere, TEPAV'ın çok kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, kamu kuruluşlarının ve firmaların bundan faydalanması tavsiyesinde bulundu.


Toplantının son açılış konuşması yapan Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi H.E. Sir Dominick Chilcott KCMG’de ticari ve küresel lider olma hedefine uygun gümrük vergileri belirleyeceklerini belirtti. Türkiye ile İngiltere arasında müzakere edilecek STA'nın ulaşılması gereken en önemli hedeflerden biri olduğunu aktaran Büyükelçi Chilcott, "AB ile İngiltere arasında AB'nin Kanada ile yaptığı STA'sına benzer bir anlaşma yapmak istiyoruz ancak; kanunlarımızı ve yönetmeliklerimizi AB Mevzuatına uygun biçime getirmeye çalışmayacağız. Yoksa Brexit nedenlerimizin merkezinde yer alan egemenliğimizi yeniden kazanma amacımıza ters düşeriz" diyerek sözlerine devam etti. TEPAV Proje Koordinatörü Ayşegül Taşöz Düşündere tarafından gerçekleştirilen sunuma erişmek için tıklayınız.



1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page