top of page

Koronavirüs salgını Türkiye üretimi için sorun yaratabilir!

Güncelleme tarihi: 5 Mar 2020


Fırsat olarak görülen Çin’deki koronavirüs salgını, bu ülkeye bağımlı olan Türk sanayisini endişelendiriyor. Ara malı, hammadde ve yatırım malı ithalatının gerilemesi durumunda sanayide çarklar durabilir.


Türkiye, Çin'den 2018 yılında 20.7 milyar dolarlık ithalat yaptı. 2019 yılının geçici verilerine göre ise Çin'den ithalat 18.5 milyar dolar oldu. Çin'den en büyük ithalat kalemlerini ise elektrikli, elektronik makine ve cihazlar, kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ile organik kimyasal ürünler oluşturuyor. Bu ürünlerin önemli bir kısmı ara malı statüsünde bulunuyor ve işlenerek yeni ürün haline getiriliyor.


Maliyet ve fiyatlar artar


Çin'in bitmiş üründe dünya piyasalarında Türkiye'nin rakibi olmasına karşın ara mamul ve yatırım ürünlerinde Türkiye'nin tedarikçisi olduğunu söyleyen Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder, bu nedenle birçok ürünün üretilmesi için Çin'in önemli olduğunu kaydetti. Önder, “Çin'de bu sürecin uzun sürmesi demek, yarı mamul tedarikinde ve yatırım ürünlerinde problemlere neden olur. Ayrıca, birçok sektör için de maliyetlerin ve fiyatların artması demek ve yine ağırlıklı Çin'e ihracat yapan sektörlerimiz için de sıkıntılı bir süreç” dedi.


Kaynak: Sözcü gazetesi

Fırsattan çok götürüsü olur

Şu anda üretimde Çin kaynaklı herhangi bir sıkıntı hissedilmediğini söyleyen Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Onursal Başkanı Bülent Aymen, ancak virüsün kontrol altına alınamaması durumunda Türk sanayisinin ciddi şekilde etkileneceğini belirtti. Durumu fırsat olarak görmenin doğru olmadığını, salgının büyümesi durumunda Türkiye ekonomisi için götürüsünün fazla olacağını vurgulayan Aymen, Türkiye'nin ithalatta Çin'e bağımlı olduğunu hatırlatarak, alternatif ithalat pazarlarının da kolay bulunamayacağını ifade etti.



4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page